Chleb zmieniający życie

Spodobała mi się nazwa chleba „zmieniający życie”. A że nie jestem super miłośniczką chleba, to ten mnie przekonał :) Musicie spróbować. Przepis wzięty z Jadłonomii. Możecie dodawać, czy wymieniać składniki na inne i będzie to już Wasz przepis na chlebek. Spróbujcie z orzechami,  nasionami chia lub kminkiem. A tutaj oryginalny przepis z nasionami chia.

Wypiek totalnie wegański. Przepis jest bardzo prosty, właściwie wystarczy nasiona wymieszać, trochę poczekać i wrzucić do foremki.  Tak naprawdę to zajmie Tobie 5 minut.

Kanapki wróciły więc do łask, a ten wpis jest po to by zainspirować Was do eksperymentowania i kombinowania! :)

CHLEB

RADY:

Oleju kokosowego ani zmielonego siemienia nie da się zastąpić i są tutaj niezbędne, tak samo nie można też kroić chleba przed wystudzeniem. Chleb musi być całkowicie wystudzony. 

SKŁAD:

(Składniki na jedną foremkę o wymiarach 20 x 11 cm)

1 szklanka ziaren słonecznika
¾ szklanki ziarenek siemienia lnianego
½ szklanki migdałów
1 ½ szklanki płatków owsianych(lub płatki gryczane)
10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
2 łyżeczki soli
1 łyżka syropu z agawy
5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego(lub ewentualnie inny olej do wypieków)
1 ½ szklanki letniej wody + 3 łyżki

Ilość odmierzanych składników ma OGROMNE znaczenie.

Piekarnik należy rozgrzać do 185 stopni(grzanie góra-dół). Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. W szklance wymieszać wodę, syrop z agawy i olej kokosowy. Wlać płynne składniki do suchych i dokładnie mieszać przez kilka minut. Odstawić na 1-2 godziny aby namokły ziarenka.

Foremkę posmarować cienko olejem kokosowym i przełożyć do środka ciasto. Piec przez 50-60 minut, chleb jest gotowy kiedy można w niego postukać i usłyszeć głuchy, pusty odgłos. Wyjąć z piekarnika, odstawić na godzinę do schłodzenia. Następnie delikatnie wyjąć z foremki i zostawić aż do kompletnego wystudzenia, najlepiej na całą noc. To bardzo ważne! 

Dajcie znać jak Wam wyszedł chlebek :) 

Smacznego! 

chleb1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.