Zdrowa żywność/gotowanie/obiad i deser

Dzisiaj trochę o czymś co ostatnio zachwyciło moje podniebienie. Jestem dość wymagająca, jeżeli chodzi o posiłki. Zazwyczaj mam problem, co rano zjem na śniadanie. Jeżeli coś zrobię i mi nie smakuje, to tego na pewno nie zjem i tracę już chęć robienia tego ponownie. Na szczęście są osoby, które zjedzą to co upichcę :) Z reguły mam bardzo dobrą przemianę materii, jednak to nie zmienia faktu, że chcę się zdrowo odżywiać.  Obiady, desery są już bardziej przemyślane i dlatego korzystam ze sprawdzonych przepisów. Zazwyczaj mam czas na to w weekendy i wtedy staram się „szaleć” w kuchni. ♥

  1. Pierwsze danie, które polecam, to pasztet bezmięsny, który można zaserwować na obiad. Super znajoma mnie poczęstowała i musiałam też zrobić :)

12722305_10208151952617937_1927184734_o12751680_10208151958938095_1300258340_o

2. Następne danie idealne na śniadania. Uwielbiam kasze jaglaną i stąd ten przepis(wzięty po części z jadłonomii).

Przepis na pasztet
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej,
  • 2-3 marchewki,
  • 1 seler,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • orzechy np. nerkowce,
  • suszone pomidory,
  • pieczarki,
  • czosnek, cebula,
  • 2 jajka,
  • przyprawy według uznania: kmin rzymski, pieprz, sól, chilli, imbir, kurkuma, trawa cytrynowa.

Na powyższym zdjęciu, w blaszce widać dużą masę tego pasztetu, ponieważ podwoiłam składniki. Uważam, że na pierwszy raz wystarczy zrobić z połowy składników, czyli wyżej podałam prawidłowe ilości. Wszystko dodajcie wg swojego uznania, najlepiej to co lubicie.

Soczewicę ugotujcie w 2 szklankach wody( 10- 15 minut). Warzywa: marchew, seler, pietruszkę potrzyjcie na tarce, najlepiej na grubych oczkach a potem wrzućcie wszystko na rozgrzaną patelnię z odrobiną np. masła klarowanego. Oddzielnie też podsmażcie pieczarki. Jak wszystko gotowe to do soczewicy dodajemy wcześniej poduszone warzywa i podsmażone pieczarki i dodajcie resztę składników. Jak pasztet nie będzie gorący, to dajcie jaka i wymieszajcie. Wszystko wyłóżcie na blaszkę posmarowaną masełkiem i obsypaną bułką tartą(może najlepiej do foremki lub małej podłużnej blachy, w zależności ile macie tego pasztetu). Wstawcie do rozgrzanego piekarnika około 180-200°C i pieczcie ok. 30 minut.

12443890_10208151949537860_827257675_o12752010_10208151948737840_941549400_o12755122_10208151946937795_1226439303_o12443902_10208151946057773_1585940072_o

Przepis na jaglany krem
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej,
  • 2 i 1/2 szklanki mleka roślinnego(np. owsianego lub migdałowego),
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego( w zamian może być ryżowy lub z pestek winogron),
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego,
  • ziarna wyskrobane z 1 laski wanilii(jak nie macie, obejdzie się bez laski),
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej.

W czajniku zagotuj wrzątek. Kaszę jaglaną przesyp na sitko a następnie powoli przelej wrzątek. Opłukaną kasze jaglaną włóż do małego garnka, rondelka.

Z mleka odlej pół szklanki o odstaw na bok. Do garnka dodaj wszystkie pozostałe składniki i gotuj na niewielkim ogniu przez około 15 minut. Gdy kasza będzie miękka zdejmij garnek z ognia i zblenduj na bardzo gładką masę przy pomocy ręcznego blendera. W trakcie blendowania powoli dolewaj mleko do momentu aż krem nabierze odpowiedniej konsystencji. Tak przygotowany krem przelej do miseczek, kokilek i odstaw do przestudzenia. A potem wstaw do lodówki. Schłodzony krem jaglany obsyp cukrem.

Ja uwielbiam ten krem jeść ze świeżymi owocami lub nawet bez dodatków. I to jest mega najlepsze na śniadania ♥

SMACZNEGO!!! ⇑ :)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.