Zdrowym być/witaminy/kulinaria

Hejka,

przygotowałam dwie potrawy, które może Wam zasmakują 🙂 Szukam często zamienników potraw mięsnych. Czasami sama gdzieś znajdę przepis lub koleżanka przyniesie. Niekoniecznie mi wszystko wychodzi, ale cały czas uczę się wszystkiego 🙂 Jak lubicie ryby i marchew, to polecam Wam kotleciki rybne z marchewką. A jeżeli przepadacie za buraczkami, to właśnie też wychodzi z nich rewelacyjna sałatka. Ten przepis dostałam od koleżanki, która poczęstowała mnie najpierw sałatką i koniecznie musiałam też ją zrobić. Pamiętajcie też o napojach, zwłaszcza o piciu codziennie około min. 1,5 -2 litrów wody.  Ja często piję wodę jonizowaną (wcześniej pisałam TU) a czasami dodaję sobie 100% soki z owoców np. z czarnego bzu, jeżyny, maliny, żurawiny, …  firmy OLEOFARM.

  1. Sałatka z buraczków:
  • 5-6 szt. buraków gotowanych
  • ogórki koszone wg uznania ilość
  • 1 puszka fasoli czerwonej lub groszku
  • 3 szt. ząbków czosnku zmiażdżonego
  • sól
  • pieprz
  • majonez
  • 1 jogurt naturalny/śmietana
  • cytryna do skropienia
  • przyprawa tzatziki

      Jak zrobić:

  • Buraki gotujemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę.
  • Wszystkie warzywa łączymy razem.
  • Z majonezu i jogurtu w proporcji 1:1 robimy sos i przyprawiamy. Następnie dodajemy do sałatki.

DO DZIEŁA 🙂

DSCF9581 DSCF9585 DSCF9586

      2. Kotleciki rybne:

  • 300 g surowego filetu z łososia lub innej ryby
  • 250 g ugotowanej marchewki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sok z cytryny
  • 100 g mąki
  • 50g bułki tartej
  • oliwa
  • 3 jajka

SOS:

  • 100 g majonezu
  • 50 g śmietanki 12%
  • 1 lyżeczka chrzanu wasabi
  • 15 ml kremu balsamicznego
  • 2 łyżki posiekanych kaparów
  • 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
  • 2 łyżki tartego twardego sera

TO ROBIMY 🙂

_DSF9525

  • Z łososia zdjąć skórę, opłukać, usunąć ości. Następnie ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem soku z cytryny.
  • Wszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i trochę doprawić solą.
  • Delikatnie połączyć rozdrobnione mięso ryby: z ugotowaną marchewką startą na tarce, natką pietruszki, sokiem z cytryny, 2 jajkami oraz 2 łyżkami sosu majonezowego. Doprawić pieprzem i solą.
  • Uformować kotleciki, otoczyć je w mące, potem w jajku i na koniec w bułce tartej.

_DSF9518

SMACZNEGO! 

4 komentarze

  • Inka pisze:

    Fajne przepisy. Napewno zrobie salatke z buraka ?

  • Xania pisze:

    Z całym szacunkiem ale te przepisy to ani fit, ani glam. A ryby to też mięso. Do tego Twój styl pisania – omamo, potrzebna korekta lub kurs kreatywnego pisania!

    • Monika pisze:

      Dziękuję za opinię. Każdy z nas się uczy w tym też ja. Docenię, jak podasz mi informację, gdzie mogę dowiedzieć się o kreatywnym pisaniu, bo kreatywności nigdy nie jest za dużo. Zgadzam się również, że ryba to jest mięso, jednak wiemy, że jest to inny rodzaj mięsa. Dieta wegetariańska nie zawierałaby w swoim menu też ryb.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.