Wczoraj oglądałam film, którego fabuła działa się w Indiach i zainteresował mnie temat naturalnej medycyny indyjskiej. Zapraszam razem do poznawania starożytnych praktyk.
Co to jest Ajurweda?
Ajurweda (dew. आयुर्वेद, ang. Ayurveda) – jest tradycyjną medycyną naturalną, będącą wiedzą o życiu, jego siłach i zasobach. Sam termin „ajurweda” to złączeniu 2 sanskryckich słów: ajus oznaczające życie oraz weda – czyli wiedza.
AJURWEDA jest to sztuka życia i praktyki długowieczności. Każdy z nas musi poznać samego siebie, na przykład jaki pokarm mu szkodzi lub od jakich aktywności choruje.
Światowa Organizacja Zdrowia oficjalnie uznała ajurwedę za „jedną z koncepcji zdrowia i terapii”.
Ajurweda zakłada między innymi:
•nierozerwalną więź człowieka z naturą
•unikalność każdego organizmu
•samoświadomość osiąganą przez uważną obserwację organizmu
•zdrowie i potrzeby organizmu jako dynamiczny proces
Dla zdrowia ważne jest nie tylko to czym zasilamy organizm. Nieustannie trwający proces odbudowy organizmu polega na tworzeniu nowych komórek. Jeśli proces trawienia nie przebiega prawidłowo, substancje pokarmowe nie są przez nie pobierane. Utrudnione jest jednocześnie usuwanie produktów metabolizmu. Pożywienie powinno wywoływać pozytywne efekty takie jak przypływ sił i radość, a w dłuższej perspektywie poprawiać ogólny stan zdrowia, odporność i wygląd.
Czego najczęściej używa się w kuchni ajurwedyjskiej?
Używa się przede wszystkim uwagi i miłości Jako że umysł, dusza i ciało są ze sobą ściśle połączone, nie ma się co dziwić, że posiłki przyrządzone w stresie, pośpiechu i irytacji nie są jakieś powalające w smaku.
W kuchni ajurwedyjskiej dużo działa się przyprawami(kmin, ajwan, cynamon, czarny pieprz, kardamon, kurkuma, gorczyca, …) jeśli staramy się pozbyć jakiegoś zaburzenia (dajmy na to – za dużo ciężkości i śluzu w ciele – przeziębienie), przygotowujemy posiłki zgodnie z zasadą „podobne wzmaga podobne a przeciwne równoważy”. Czyli, ogólnie rzecz biorąc, dla osoby przeziębionej, z katarem, nie zrobimy ryżu z bananami, orzechami i olejem kokosowym, bo to tylko wzmoży wilgoć i ciężkość.
Jakich produktów nie powinno się z sobą łączyć?
Np. surowe owoce powinno się jeść jako osobny posiłek, nie dodając do owsianek czy innych potraw. Co innego podduszone czy gotowane. Wydaje mi się, że jest to spowodowane przez zmianę właściwości danych produktów poprzez obróbkę lub łączenie.
Masło klarowane jest bardzo cenione przez ajurwedę(uważane za eliksir i substancję odmładzającą). Ajurweda nie jest systemem, który coś każe lub czegoś zabrania. Chcesz jeść mięso? No to jedz, tylko obserwuj, jak na Ciebie wpływa. Nie chcesz, bo nie jest Ci miłe wchłanianie energii zabitego zwierzęcia? Bardzo dobrze. No i tyle.
Co do jajek – jako ciekawostka, podobno w Indiach nie je się ich tak powszechnie jak gdzieś indziej, ze względu na wierzenie, że konsumując jajko odbiera się życie. Z perspektywy ajurwedy jajka są gorące, ciężkie i oleiste (niełatwe do strawienia). Zastąpić je można innym źródłem białka.
Jeżeli trochę zainteresowałam Was tematem, to myślę, że warto poszukać opinii osób, które stosują kuchnię ajuwerdyjską. Mam nadzieję, że jeszcze wrócę do tego wątku z uwagi na to, że bardzo lubię różnorodne posiłki i dobrze przyprawione.
Wszystkiego dobrego! 🙂
Jeżeli chcesz wykreować życie swoich marzeń, zacznij od tego,że dokładnie będziesz wiedział jakie to marzenia.