Najważniejsza lista porad:
• Posiłki spożywać o regularnych porach z 2 – 3 godzinnymi przerwami;
• Między posiłkami można tylko pić wodę mineralną lub inne napoje obojętne, np. słabe niesłodzone napary herbaty;
• Pierwszy posiłek należy spożywać w ciągu pierwszej godziny po przebudzeniu;
• Ostatni posiłek należy spożywać około 2 – 3 godziny przed snem;
• Należy spożywać posiłki świeżo przygotowane (przyrządzane tego samego dnia);
• Potrawy należy bardzo dokładnie żuć;
• Należy unikać spożywania owoców oraz słodyczy na ostatni posiłek;
• Nie należy pić w trakcie posiłku;
• Należy wypijać co najmniej 1,5 litra płynów dziennie – gdy ćwiczymy, to wypijamy więcej napoi!
• Tłuszcze dobrej jakości (olej, oliwa z oliwek, oliwa z pestek winogron, olej lniany) należy dodawać do gotowych potraw;
• Dozwolone warzywa należy spożywać w co najmniej 3-4 posiłkach w ciągu dnia;
• Powinno się spożywać 2 – 3 porcje chudego niesłodzonego nabiału dziennie;
• Należy spożywać co najmniej 3 porcje ryb tygodniowo;
• Należy znacznie wykluczyć spożycie tłustego mięsa i tłustych wędlin;
• Słodycze należy ograniczyć do 1 – 2 małych porcji w ciągu tygodnia;
• Należy ograniczyć sól i ostre przyprawy;
• Należy bezwzględnie unikać alkoholu.