Zdrowy styl życia, który wspomaga umysł, ciało i skórę

Od kilku lat staram się odżywiać zdrowo. To znaczy, że zanim kupię jakikolwiek produkt, sprawdzam jego etykietę ze składnikami. Oczywiście pojawiają się potknięcia typu żelki, ciastka w cukierni, gorzka czekolada. Jednak dbam o to, by w domu pojawiały się jak najmniej przetworzone produkty. Staram się też więcej gotowac (pokazuję trochę na moim Insta Story, klik). Poznaj moją drogę do zdrowego trybu życia.

Czego brakowało kiedyś w mojej diecie: 

  • owoców i warzyw – czasami było tak, że nie zjadłam nic przez cały dzień,
  • dobrych tłuszczy – często  ich też nie jadłam,
  • błonnika– czyli wracając powyżej do owoców i warzyw oraz nasion, ziaren, suszonych owocow,.. a błonnik  hamuje wchłanianie metali ciężkich i toksyn, a także przyspiesza ich usuwanie z organizmu,
  • protein – unikałam jedzenia mięsa, które zawiera niestety dużo antybiotyków; nie umiałam bez mięsa wymyślac innych dań. Teraz mam super zamiennik (w nastepnym poście napiszę).
  • wody – mało piłam, nie wystarczajaco dużo do mojego aktywnego trybu życia.

A czego było za dużo: 

  • aktywności fizycznej – codzienne treningi fitnessowe bez dostarczania odpowiednich weglowodanów, suplementów,  protein i wody. Nie nadążałam prawidłowo się odżywiac. Czasu brakowało na odpoczynek, regenerację. Teraz mam wystarczającą iloś zajęc  aby móc zadbac dobrze o siebie.
  • posiłków z białej mąki pszennej – mąka to produkt wysoko przetworzony, poddawany modyfikacjom genetycznym. Do tego ma wysoki wskaźnik glikemiczny. Biała mąka podwyższa poziom cukru we krwi, pobudza apetyt, ma negatywny wpływ na układ kostny i immunologiczny, powoduje powstawanie stanów zapalnych w organizmie.

A jak wygląda teraz mój zdrowy styl życia?

1/ Wyeliminowałam z diety popularne alergeny i ograniczyłam następujące pokarmy:

  • pszenica/gluten,
  • nabiał – chociaż tego nigdy u mnie nie było dużo,
  • cukier/sztuczne słodziki,
  • kawa – mam swój super zamiennik (o tym w następnym poście),
  • ocet – jako dziecko pamiętam uwielbiałam użyc do galarety wieprzowej, 🙁
  • soja – nigdy nie stosowałam (może 2 razy w życiu zjadłam),
  • kukurydza – za bardzo nie przepadałam za nią na szczęście,
  • mięso (prawie) – zostałam przy rybach i indyku (jednakże codziennie nie jem, tak z 2 razy w tygodniu 1 x ryba i 1 x indyk).

2/ Zjadam posiłki w odstępach co 4-6 h, jednakże staram się nie pdjadac między posiłkami.

3/ Przygotowuję główny posiłek w odpowiednich proporcjach na ‘”zdrowym talerzu” jak poniżej:

1/2 warzywa,

1/4 białko,

1/4 węglowodany,

1/4 zdrowe tłuszcze.

Szykuję następny post z przykładowym planem posiłków, które wykonuję  bardzo szybko. Mam nadzieję, że niektóre porzepisy bardzo polubicie 🙂

81006605_10156512570470843_6538010672096083968_n
Zdrowy talerz, źródło: Arbonne

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.